Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hjärnans veckningar under fosterstadiet kan påverka insjuknandet i demens (artikel från Multipark)

ett foster
Foto: iStock/Jolygon

Frontotemporal demens startar relativt tidigt jämfört med andra demenssjukdomar. Fortfarande vet vi förhållandevis lite om vad som orsakar sjukdomen, men ny forskning från Lunds universitet visar att de veckningar i hjärnan som formas under senare delen av graviditeten kan ha betydelse för i vilken ålder som sjukdomen bryter ut.

Totalt diagnostiseras cirka tjugotusen i Sverige varje år i någon form av demenssjukdom. Rund tusen av dessa lider av frontotemporaltypen. De som drabbas av denna variant insjuknar i regel tidigt, ofta medan de fortfarande är i arbetsför ålder. Dessutom är sjukdomsförloppet snabbt och den genomsnittlig överlevnad efter diagnos är åtta år.

 

Läs hela artikeln på Multiparks webbplats